Kanelsnurrer fra Lom med ekstra twist

Morten Schakendas kanelsnurrer fra Bakeriet i Lom er med god grunn blitt et av Norges mest berømte bakverk. Espa-boller er muligens mer vidgjetne, men Bollelands plassering i en av Norges mest intetsigende veistrekninger og knallgod markedsføring er en mer forlokkende forklaringsmodell for deres status enn hvor gode de er.

Heldigvis for oss er Bakeriet i Lom så generøse at de deler oppskrifter på flere av bakevarene sine. Vet ikke om det er bevisst eller ikke, men det må være fornuftig markedsføring dette også. Flere restauranter og bakerier gjerne må prøve det samme. Jeg har brukt Schakendas grunnoppskrift på boller i mange år, inkludert til kanelboller. Jeg pleier imidlertid å gjøre et par små modifiseringer av den opprinnelige oppskriften:

  • Uten kardemomme. Det skyldes ikke av vi ikke liker det, vi bruker både svart og grønn kardemomme rett som det er, der det hører hjemme. Men kardemomme i bakverk og rører er nå så utbredt i Norge, at vi er begynt å gå lei. Og det har en såpass dominerende smak at jeg syns det stjeler litt for mye av oppmerksomhet fra selve deigen og evt. det andre i fyllet, f.eks. malt og kanel. Dersom jeg vil ha kardemomme ville jeg heller gått for å lage ordentlige kardemommeboller uten kanel. Less is more.
  • Mer fyll. Syns forholdet deig/fyll blir bedre om man har i litt mer guffe samt at det sørger for at noe av smøret og kanelblandingen renner ut av snurrene og danner et lag på undersiden.

På et tidspunkt kommer jeg til å teste en tilpasning av oppskriften med tangzhong, som muligens kan bedre holdbarheten. Men dager-gamle kanelsnurrer blir nesten som nye etter 30 sekunder i mikrobølgeovn. Ellers pleier vi å fryse halvparten av hver batch.


Mengde:

16 snurrer

Aktiv tid:

1 time

Total tid:

4 timer


Før du begynner

  • Du trenger en mikser med deigkrok til denne jobben.
  • Snurrene blir store, du trenger to stekebrett for å få plass til alle 16 snurrene.
  • Hvis du vil prøve en vri med litt malt, forsøk å bytte ut halvparten av sukkeret med brunt sukker. Savner du kardemommesmaken, tilsett 15 gram.

Ingredienser

Grunnoppskrift boller

1 kg hvetemel

5 dL H-melk

150 gram sukker

15 g salt

1 stort egg

1 pose tørrgjær (ca. 14 g) eller 1 pk fersk gjær (ca. 50 g)

150 gram kaldt smør i terninger

Fyll til kanelboller

150 g romtemperert smør (ekte smør)

150 g sukker, evt. 75 g sukker og 75 g brunt sukker

3 ss kanel

Instruksjoner

  1. I en mikser med deigkrok, ha i alle ingredienser utenom smøret og elt på lav hastighet i 15 min. Deigen skal slippe sidene på bollen. Imens, ta ut smøret av kjøleskapet og kutt i terninger.
  2. Tilsett smøret og elt i ytterligere 5 min.
  3. La deigen heve under plastfolie til dobbel størrelse, ca. 1,5 timer.
  4. På en god melet flate, kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 40 cm x 50 cm (lengste siden mot deg).
  5. Fordel smøret jevnt utover hele flaten. Pass på at smøret er helt myket opp så du ikke ødelegger overflaten på deigen.
  6. Strø kanel/sukker-blandingen jevnt utover hele flaten. Gjerne bland sukkeret med kanel før du strør det utover, slik at du får en jevn fordeling.
  7. Brett inn 1/3 av deigen fra toppen og mot deg. Brett nederste tredelen motsatt vei over de to andre tredelene som nå ligger dobbelt.
  8. Kjevle ut til en leiv som er ca. 30 cm x 60 cm. Igjen, den lengste siden mot deg.
  9. Kutt leiven til 16 strimler på tvers av leiven (fra topp til bunn, se bilde over).
  10. Hver strimmel snurres til en spiral og knytes til en knute som du deretter overfører til et smurt bakebrett. Akkurat hvordan du gjør knuten er ikke så nøye. Finn ut av din egen teknikk og la det bli din signatur. Jeg pleier å snurre spiralen to ganger på rundt den ene hånden før jeg lar siste ende gå på tvers og inn i hullet hvor hånden var.
  11. La bollene heve i ca. 1 time under plastfolie.
  12. Stek bollene på 175 grader i ca. 20 min.

1 Comment

Leave a Comment