Mais-suppe med bønner, chili og feta- og rømmesaus

Fra midten av juli får du ferske maiskolber i butikkene, og du kan gjøre masse bra med dem i tillegg til å legge dem på grillen. Her kommer et hett tips, en av familiens store favoritter, maissuppe. Supper er ikke det åpenbare valget om sommeren, men denne er både fyldig, frisk og litt crunchy, og passer fint når det er varmt. Ikke fall for fristelsen å bruke hermetisert eller vakumpakket mais. Det vil bli noe helt annet; den vil bli altfor søt og ikke minst ha en annen konsistens. Så dette bør være forbehold det tidsvinduet hvor vi faktisk kan få tak i fersk mais i Norge.


MENGDE:
2,5 L (nok til 4+)
AKTIV TID:
45 min
TOTAL TID:
1 time

Ingredienser


Suppe:

8 maiskolber

1 spiseskje olivenolje

1 spiseskje smør

1 løk, finhakket

2-3 fedd hvitløk

2 jalapeños, finhakket

1 spiseskje meksikansk chilipulver, evt. 1/2 teskje indisk

1 L grønnsaks- eller kyllingkraft

2 bokser (2 x 400 mL) svarte eller røde bønner, skylt dem godt i dørslag

2 dL helmelk

Salt og pepper

200 mL kremfløte
 

Topping:

50 gram majones (ca. 4 spiseskjeer)

60 gram rømme (ca. 4 spiseskjeer)

110 gram feta- eller ricottaost

1 lime

Et par never hakket koriander

Chilipulver

Slik gjør du


  1. Gjør klar kraften.
  2. Skjær av maiskornene fra kolbene. Halvparten har du i en stor bolle. Ha resten i en food processor (eller kutt) og kjør det til det får en grov puré-aktig konstistens. Legg til i bollen. Skrap av gjenværende korn og melk fra kolbene ved å bruke baksiden av kniven eller en skje, og ha det i bollen.
  3. Ha smør og olje i en 4-5 L kjele og stek løken på ca. 60% i 5-7 min eller til den begynner å brunes lett i kantene. Ha i jalapenño, hvitløk og chili og stek videre i 2 min. Ha i melet og rør til det er blandet inn helt. Gradvis rør inn kraften. Legg til bønner, maisblandingen og melken og la det småkoke i 10-12 minutter, til maiskornene er møre. Syns det blir best om kornene ikke er overkokt og har litt spenst, test underveis og stopp når du er fornøyd. Salt: mellom 1/2 til 3/4 spiseskje.
  4. Mens det småkoker, lag toppingen ved å blande sammen majones, rømme, fetaost og saften fra en halv lime. Kutt resten av limen i båter og hakk koriander for servering.
  5. Smak til med krem, vi bruker ca. 150 mL. Kok i et par minutter til.
  6. Server med feta- og rømmesaus, koriander, lime og chilipulver.

No Comments

Leave a Comment