Crispy og allsidige greske poteter med mynte og feta

Med syre fra sitron og salt fra feta er disse potetene bra match med det meste av søtlig kjøtt, både kylling, svin, lam og storfe. Spesielt å anbefale dersom du har nøytralt (salt og pepper) eller urtemarinert kjøtt. Unngå dersom du allerede har sterke profiler på marinaden, som BBQ, trøffel, koreansk og liknende.

Triksene for å få dem crispy

Jeg har lenge slitt med å få til ordentlig sprø poteter i ovnen (altså uten fritering). Etter flere års  usystematisk prøving og feiling har jeg kommet fram til to triks som hjelper:

  • Miks potetene med vann i tillegg til olje slik at de kokes lett fram til vannet er fordampet, og oljen tar over. Et velkjent triks for å få pommes frittes crispy er å koke dem lett før de friteres. Overflaten blir melen og dermed blir det større overflate som oljen fester seg på, som igjen gjør dem sprø. Samme prinsippet gjelder for ovnspoteter.
  • Ikke kutt tradisjonelle båtformer. Sikt heller etter en triangulær pyramideform, eller tetrahedron som det også kalles. Samme form som Sun Lolly-is eller de gamle vaniljesauskartongene. Du må vende dem i løpet av steketiden, og med denne formen sikrer du en jevnere eksponering på både stekebrettet og i luften for alle sidene. Forresten, av en eller annen merkelig grunn kalles de tradisjonelle båtene for Pamela (Anderson)-poteter i Norge. Jeg kjenner ikke bakgrunnen til denne referansen, men det skal ikke så mye fantasi til for å fastslå at det det henspiller på sannsynligvis er usjarmerende og neppe morsomt. Nok en grunn til å droppe båtene.

Tenk på triangulære pyramider når du kutter potetene. Da får du jevnest mulig steking på alle sider.


Merk

  • Potetene bør vendes ca. hvert 20 min i løpet av steketiden.

Lengde

  • Prep: 15 min
  • I ovnen: 40 + 40 min

Oppskrift


Ingredienser

  • Poteter, ca. 2 kg – kuttet i triangulære pyramider (se kommentar over)
  • Hvitløk, 6 fedd – finkuttet
  • Olivenolje (eller rapsolje), 175 ml (12 spiseskjeer)
  • Vann, 240 ml (16 spiseskjeer)
  • Sitronsaft, én stor sitron (4 spiseskjeer)
  • Salt og pepper etter smak
  • Oregano (tørket eller fersk), 2 spiseskjeer
  • Mynte, stor håndfull – finhakket
  • Fetaost, ca. 200 gram

Fremgangsmåte

  1. Ovn på 230 C
  2. Skrubb (evt. skrell) potetene og kutt dem i pyramider, ca. 3 cm lange sider. Ha dem i en stor bolle, skyll dem i vann og renn av så du får vekk stivelsen fra kuttingen.
  3. Tilsett hvitløk, olje, vann og sitronsaft. Smak til med ønsket mengde salt og pepper og bland godt rundt. En god indikasjon på at det er ferdig blandet er å se at pepperet er jevnt fordelt.
  4. Fordel potetene direkte på stekebrett i ett lag. Sett på midterste rille.
  5. Vend på potetene hvert 20 min.
  6. Etter 40 min, tilsett oregano og mynte
  7. Ta ut nå du syns overflaten ser bra ut, totalt ca. 1 time og 20 min.
  8. Smuldre over feta med en gang potetene kommer ut av oven.

Modifisert fra Cat Lady Cyndi på Allrecipes


 

2 Comments

  • Bakgård 2018-07-25 at 18:35

    Nice!

    Reply
    • oldermann 2018-07-25 at 18:55

      ??✌?

      Reply

Leave a Comment