Vietnamesiske vårruller med peanøttsaus

En av familiens favorittretter om sommeren er vietnamesiske vårruller. Her kryr det av navn, forresten. Utenfor Vietnam er de også kjent som ferske vårruller, sommerruller, salatruller eller krystallruller. Men også i opprinnelseslandet finnes det ulike regionale varianter og navn. Fellesnevneren er vermicelli risnudler og en eller annen form for fyll som pakkes inn i rispapir. I tillegg kommer det gjerne en dressing for fyllet og en dipping-saus. Vanlige ingredienser i fyllet er grønnsaker, reker, svin og ristede peanøtter. Vårruller er ganske tilgivelige; her om dagen byttet vi ut svinekjøtt med grillet kylling som vi strimlet, og det ble selvfølgelig veldig godt det også. Det krever litt prepping, men det er definitivt verdt det. Og om du har unger kan du la dem få bli med å. Masse rot, masse gøy.

Vi bruker oftest peanøttsaus, og den overlegent beste vi har kommet over stammer faktisk fra en engelskmann, Gordon Ramsay. De siste årene har vi sverget til en ørlite modifisert utgave av hans oppskrift i boka Great Escape – Southeast Asia.

Peanøttsaus

Gordon Ramseys peanøttsaus har så langt vært uslåelig for oss. Modifisert ørlite grann med ekstra peanøttsmør og kokosmelk for å gjøre det litt mindre salt.

Ingredienser

Vårruller

Sirkulære eller kvadratiske rispapir

200 gram vermicelli risnudler

1 grillet kylling, revet i strimler (det holder egentlig med 1/2, men lag kinesisk kyllingsalat dagen etter)

1 bunt koriander

1 lite hode romanosalat

En stor håndfull mynte

1 stor gulerot

1 liten agurk

Peanøttsaus

2 fedd hvitløk, finhakket

2 thailandske chilli

2 ss olje til steking

6 ss hoisin-saus

4 ss fiskesaus

2 ss sukker

6 ss peanøttsmør (foretrekker Green Choice sin crunchy, fås hos Norgesgruppen sine butikker)

200 ml kokosmelk (16 ss)

2 ss tamarind paste

2 ss soyasays

150 ml vann

Instruksjoner

 1. Begynn med sausen. Finhakk chilli og hvitløk og stek dem i oljen over middels varme til de blir myke, ca. 2 min. 
 2. Ha i resten av ingrediensene og varm opp over middels varme til det begynner å putre. Rør litt innimellom. Peanøttsmøret bruker gjerne litt tid for å løse seg opp. La småkoke til den oppnår milkshake-konsistens, ca. 15-20 min. Ta den av plata og la den kjøle seg ned.
 3. Kok opp vann med litt salt til risnudlene. Følg instruksjonene på pakka om koketid (ikke overkok), og skyll nudlene i dørslag under kaldt vann for å stoppe kokeprosessen. La renne av og sett klar til rulling.
 4. Riv kyllingen i ganske fine strimler, ha over i en bolle klart til rulling.
 5. Kutt salat, koriander og mynte i fine strimler og bland dem sammen i en passende bolle klar til rulling. Jeg pleier å blande et forhold på ca. 40% salat, 40% koriander og 20% mynte, men dette er smak og behag.
 6. Kutt gulerøtter og agurk i ca. 5 cm lange strimler.
 7. Ha varmt vann fra springen i en stor bolle som er videre enn risplatene.
 8. Sett fram en fjøl som er stor nok til dekke risplatene og samle de andre ingrediensene så du har dem innen armlengdes avstand.
 9. Rulleprosessen er som følger (se video over så du ikke blir helt lost i tekstforklaringen):
  1. Ha en risplate i det varme vannet i et par sekunder, rist det lett og legg det ned på fjøla.
  2. Rekkefølgen på fyllet kan du velge selv, men jeg pleier å begynne med det grønne. Legg ønsket mengde i en ca. 15 cm stripe ca 3 cm fra kanten av risplata nærmest deg. Fyll så på med vermicelli, gulerot, agurk og kylling.
  3. Brett den nederste kanten helt over fyllet og press ned på andre siden. Brett inn høyre og venstre kant inn mot fyllet.
  4. Rull det innpakkede fyllet oppover til du har nådd den øverste kanten av rispapiret.
  5. Om du ble lettere forvirret av denne forklaringen, ta en titt på videoen under.
 10. Server gjerne så fort som mulig etter du har rullet. De kan godt spises etter et døgn i kjøleskapet, men konsistensen på risplatene blir seig og fyllet blir lett tørt.

No Comments

Leave a Comment